sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Shela, Lamu

Selailin Kenian matkakuvia ja muhun iski armoton matkakuume, heh! Ei mun ole pakko päästä matkalle nyt heti eikä siihen ole mahdollisuuttakaan, mutta keväälle on suunnitteilla pari reissua. Toivottavasti ne toteutuvat. Olen muuten matkojen suhteen aika spontaani, en varaa lippuja kovin paljon aikaisemmin, yleensä muutama viikko ennen. Lisäksi mut on helppo houkutella mukaan matkalle! :)

Palataan nyt kuitenkin Keniaan ja Lamun saarelle. (Pitäisi itse asiassa puhua Lamun saaristosta, koska alue koostuu kolmesta pääsaaresta, joista Lamu on asutuin, ja lukuisista pienemmistä saarista.) Lamun saari  on suosittu lomakohde kenialaisten ja Keniassa asuvien ulkomaalaisten keskuudessa. Saari sijaitsee Kenian pohjoisrannikolla ja siis kohtalaisen lähellä Somaliaa. Somalian nykytilanteen vuoksi (ja parin länsimaalaisiin kohdistuneen kidnauppaustapauksen takia) turismi Lamulla on tällä hetkellä huomattavasti pienempää mitä pari vuotta sitten. Olo saarella oli kuitenkin varsin turvallinen. Koska turismi on tärkein elinkeino saarella, on turvallisuuteen noiden surullisten kidnappausjuttujen takia kiinnitetty erityishuomiota. Esimerkiksi hotellissa oli aseistetut vartijat pimeään aikaan. Uskallan silti sanoa, että kohde on turvallisempi kuin vaikkapa Nairobi.

Paras keino saapua Lamulle on lentokone, koska tieverkosto on surkea. Nairobista pitäisi ensin ajaa noin kahdeksan tuntia Mombasaan ja sieltä ainakin 12 tuntia vielä Lamulle. Bussilla matka kestäisi pari-kolme päivää! Lentokenttä sijaitsee Lamun viereisellä Manda-saarella. Koneesta kävellään pari sataa metriä rantaan, josta vene kuljettaa Lamulle. Lamulla on oikeastaan kaksi kylää, Lamu Town ja Shela. Shela on pienempi, rauhallisempi ja kauniimpi, joten monet menevät sinne. Kylien välillä kulkevat veneet tai matkan voi taittaa jalan. Luulenpa, että lähes kaikki matkailijat tutustuvat kumpaankin kylään! (Kirjoitin minipostauksen aiheesta aiemmin, voit lukea sen täältä.)


Shelan kylä on tunnettu upeista hiekkadyyneistään ja -rannastaan. Ranta jatkuu yhtä mittaa yli 13 kilometriä ja on yllättävän autio. Siellä täällä näkyi ihmisiä uimassa, mutta oikeastaan kukaan ei ottanut aurinkoa. Rantaa oli vaikea kuvata, niin että saisi tunnelman vangittua. Paikoin olo oli kuin autiomaassa, vaikka meri olikin vieressä. Aivan upeat maisemat!



Yksi näistä aasi-poloista kaatui tavaroiden painosta eikä meinannut päästä enää jaloilleen.

Varsinainen Shelan kylä on äkkiä kierretty. Kylässä ei ole kuin pari kauppaa. Kapeita katuja on silti mukava kulkea, ja toisin kuin Lamu Townissa, kadut ovat siistejä. Molemmat kylät ovat niin pikkuruisia, että autoja ei ole. Ihmiset kulkevat jalan tai aasilla. Joillain harvoilla voi olla polkupyörä.



Eräs mieleenpainuvimmista hetkistä Lamulla oli purjehdusretki dhow-purjeveneellä. Veneet tehdään saarilla kasvavista mangrove-puista (tai siis runko tehdään, masto yms. tehdään eri puulajeista). Dhow't liikkuvat ihanan sulavasti...oih, tekisikin mieli lähteä purjehtimaan! Mereltä näkee upeasti myös auringonlaskun. :)

Aamuaurinko Peponi-hotellin terassilta kuvattuna. Suosittelen muuten kyseistä hotellia, jos joku Lamulle joskus päätyy!
Suosittelen lämpimästi Lamua ja Shelaa, jos etsii rauhallista kohdetta Kenian rannikolla. Olen käynyt Mombasasta etelään Diani Beachillä ja pidin siitä myös paljon. Ihan eri tyyppiset paikat. Mombasassa on upeat rannat ja enemmän menoa, mutta beach boyt ovat super rasittavia. Lamulla saa olla rauhassa, kaupustelijoita ei ole.

3 kommenttia:

  1. Oliko se purjehdusreissu kallis ja mista varasitte?
    Aika autiomaalta nayttaa toi biitsi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut kallis, olisko ollut 30 euroa/purjehdus sisältäen juomat...näin muistelisin. Se oli niin kivaa! Alko tehdä mieli purjehduskurssille, tosin jonnekin lämpimään, en mä kylmässä halua purjehtia! ;)
      Tuolla rannalla oli hassu fiilis, tuuli puhalsi korvissa niin, ettei kunnolla kuullut, aurinko oli superkirkas (ylin kuva otettu vastavaloon, siksi näyttää hiukka pimeältä) eikä ihmisiä ollut oikein missään. Olisin voinut seistä siellä tuntitolkulla ja vaan ihmetellä, että onpa aikamoinen paikka! :D

      Poista
    2. Silta nayttaa joo.
      Purjehdus on kivaa, varsinkin jos on lamminta. Sateella ja kovalla tuulella vahan eri, sinansa jannaa mutta voi tulla akkia kylma. Ja jos on kylma, voi tulla merisairaaksi paljon helpommin...o_O
      Johonki Karibialle vois tosiaan lahtee...hihi (tosin taallakin katon perjantaisin ja lauantaisin ikkunasta, kun tyypit purjehtii)

      Poista

Ilahdutit kommentillasi! Kiitos!